MENU
Specialists in food processing equipment

Glutenvrije

Glutenvrije productieoplossingen

Nog niet zo lang geleden zouden de letters GF veel wenkbrauwen hebben doen fronsen. Dingen zijn veranderd, want tegenwoordig is de glutenvrije levensstijl een van de populairste diëten. Het vermijden van gluten is cruciaal voor mensen met coeliakie. Gluten beschadigen de dunne darm van de patiënt en voedingsstoffen kunnen niet worden opgenomen, met ziekte als gevolg. 1% van de wereldbevolking lijdt aan coeliakie, 6-8% van de bevolking lijdt aan ziektesymptomen en is glutenintolerant.

Wat zijn gluten?

Gluten is een mengsel van honderden eiwitten die voorkomen in tarwe en aanverwante granen. De gluten geven elasticiteit aan deeg. Het helpt het deeg te rijzen en vorm te geven. Het geeft het eindproduct ook textuur. Gluten bestaan uit twee opslagproteïnen, namelijk prolaminen en glutelinen. Dit zit samen met zetmeel in het endosperm van verschillende grasgerelateerde granen.

Waarom de glutenvrije trend?

Glutenvrij is de laatste jaren een trend geworden. De reden hiervoor is natuurlijk de diagnose van coeliakie, glutenintolerantie en ziektesymptomen. Hierdoor zijn mensen gaan denken dat gluten een negatief broodingrediënt zijn. Daarnaast heeft de media een negatief broodimago neergezet met publicaties als 'Tarwebuik' en 'Graanbrein'. Beroemdheden begonnen glutenvrije producten te eten en omdat de meesten van hen een slank figuur hebben, begonnen consumenten te denken dat dit kwam door de glutenvrije producten. Het idee werd aangepast dat glutenvrije producten een betere verteerbaarheid hebben dan 'normaal' brood. Een andere belangrijke ontwikkeling is de verbetering van de smaak van glutenvrije producten, waardoor de consumptie van glutenvrije producten groeide.

Glutenvrij op een lijn

Als gluten uit het deeg worden gehaald, wordt de elasticiteit van het deeg aangetast. Glutenvrij deeg is extreem plakkerig, wat het productieproces veel moeilijker maakt dan normale deegsoorten. We zijn er trots op dat we vele jaren ervaring hebben opgedaan in de glutenvrije productie van brood, pizza, deeg en soesjes en zijn partners van toonaangevende glutenvrije bakkerijen over de hele wereld. Een glutenvrije productielijn van Rademaker is uitgerust met speciale gereedschappen die de extreem kleverige degen kunnen verwerken, waardoor een consistente en efficiënte glutenvrije productie mogelijk is.

Video: Rademaker glutenvrije broodlijn in productie
Meer informatie over glutenvrije productie ?